vineri, octombrie 26, 2007

ASP.NET MVC Framework

Petru ne provoacă la o discuție despre noul ASP.NET MVC (Model-View-Controller) Framework care va fi suportat în aplicațiile web ASP.NET.

Tocmai m-am uitat pe prezentarea lui ScottGu și nu pot avea decât cuvinte de laudă. Undeva acolo parcă aduce a PHP, cod spagetti, HTML combinat cu bucăți de cod, dar din alt punct de vedere îi ajută clar pe dezvoltatori să separe logica de business a unei aplicații de partea de prezentare. Câți programatori nu au scris logica unei aplicații în cod behind? Să nu spuneți că nu! Cod duplicat!? :)

În plus, designerii web vor fi fericiți că își vor vedea implementat layout-ul HTML/CSS așa cum l-au proiectat inițial. Va exista suport pentru "friendly urls", ceea ce e super cool, iar url-ul va defini o legatură directă către un controller, o acțiune și parametrii asociați. Cred că vom putea defini mai multe regiuni "<form>..", cu acțiuni distincte.

După această prezentare, mă întreb ce se va întâmpla cu ciclul de viață al formularelor web și cum voi trata partea de validare a input-ului.

Oricum, abia aștept să intru în posesia acestui framework.

Simțiti nevoia unei astfel de schimbări? Dacă până-n prezent ați implementat un MVC pattern în aplicațiile voastre, cum ați făcut-o?

În prezent, definesc un layer Controllers în care arunc toate acțiunile din formularele web și unde iau deciziile care va fi următorul View. În formularele web, nu fac decât un databind și validarea standard ASP.NET. Restul logicii este încapsulat în layerele Controllers și Models (Business). Voi?

Completare:
Acest subiect a trezit un interes enorm dacă ne uităm pe blogul lui ScottGu pe aceată temă. Multe dintre nelămurimi le putem clarifica. Se pare că vom avea o versiune odată cu lansarea VS.NET 2008 RTM. Cool!

2 comentarii:

andreir spunea...

Eu scriu o mica aplicatie pe care am ales sa o dezvolt cu ASP.NET MVC insa majoritatea paginilor au un "grid" care trebuie sa fie sortabil, paginabil si filtrabil. Pana acum pot sa spun ca e HORROR sa dezvolti asa ceva cu ASP.NET MVC dupa ce ai folosit GridView.

Scrii atata cod, si stai sa verifici o mie de scenarii de iti vine rau.

Gabriel Enea spunea...

Cel mai bun lucru e sa dai feedback. Ma bucur sa aud ca sunt persoane care s-au apucat sa-l foloseasca (macar de test).
Uite (daca deja nu ai vazut) un roadmap ASP.NET MCV publicat recent de ScottGu (inteleg ca se vor schimba multe).

http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2008/02/12/asp-net-mvc-framework-road-map-update.aspx