luni, octombrie 01, 2007

Sa ma certific!? Sa nu ma certific!? Sa ma certific? ..

Exista mai multe motive, iar o parte dintre acestea sunt expuse in una din cartile pentru certificare pe ASP.NET:

- The Microsoft certifications provide the best method to prove your command of current Microsoft products and technologies.
- The exams and corresponding certifications are developed to validate your mastery of critical competencies as you design and develop, or implement and support, solutions with Microsoft products and technologies.
- Computer professionals who become Microsoft-certified are recognized as experts and are sought after industry-wide.
- Certification brings a variety of benefits to the individual and to employers and organizations.


Daca tot folosesti tehnologiile zi de zi la locul de munca, acasa, ce pierzi daca iti iei cateva certificate care sa iti autentifice nivelul tau de cunostinte?

7 comentarii:

CISCBrain spunea...

Daca esti developer cu experienta deja stii (sau ma rog, ar trebui sa stii) mult mai mult stuff si mult mai variat decat ce e la un examen de certificare. Nu cred ca contesti ca orice programator mediocru poate trece un astfel de examen. Deci sa dai o certificare in conditiile astea este (dupa parerea mea) ca si cum ai da la liceu un test de artimetica. Ai vrea sa lucrezi la o firma care te evalueaza in mare dupa cat de bun esti la aritmetica?

Am auzit multi spunand ca certificarile sunt bune pentru a delimita programatorii incepatori, dar de cele multe ori programatorii incepatori nu au certificari. Si nu vrei sa ratezi un posibil angajat bun pentru ca nu are certificare deci o sa-l chemi oricum la interviu. Daca chiar e tare nu o sa-ti mai pese daca are sau nu certificare.

Din pacare eu nu vad certificarile bune decat pentru 2 lucruri:
- daca vrei sa te angajezi la o firma de duzina impreuna cu alti X-zeci de developeri ca tine (eventual daca se poate sa freci menta si sa-ti zica un PM sau TL exact ce sa faci)
- daca esti firma si vrei obtii un Gold partnership cu MS-ul

Prima varianta cred ca esti de acord cu mine ca nu intra in discutie.

Legat de a doua, mi se pare o chestie tare lame ca MS-ul face parteneriat cu tine in functie de numarul de oameni certificati si nu dupa o evaluare obiectiva a muncii depuse. Da, stiu, ei zic ca asta e obiectiva. Eu nu-s de acord. Daca firma vrea atunci eu as da certificari cu conditia sa fie platite de ei si sa fie neconditionate (adica sa nu fiu legat de firma 1 an dupa ce am dat examenul).

Parerea mea personala e ca exista modalitati mult mai bune dupa care sa evaluezi oamenii. Certificarile mi se par inselatoare, scumpe si in definitiv inutile.

Silviu spunea...

Nu pierzi nimic.

Din punctul meu de vedere care nu prea dau certificari (poate pe la Adobe!) mi se pare o ocazie buna de a mai citi citeva ceva si ati aduce aminte de studentie, cind stateai cu burta pe carte.

O vad ca pe o modalitate de a iesi din rutina.

Gabriel Enea spunea...

Mi-ar placea sa aud parerea a mai multor programatori despre certificari. Pe cine a ajutat si pe cine nu..

Daca vorbim despre certificarea Technology Specialist si apoi Professional Developer, iti pot spune urmatoarele. Prima categorie doreste sa certifice faptul ca un developer "a auzit" despre concepte .NET, ASP.NET, membership, ADO.NET, etc. Nu inseamna ca are experienta.
Categoria a 2-a certifica faptul ca programatorul a inteles pasii necesari sa dezvolte o solutie informatica pe baza unor cerinte de business. Dar repet, nici una nu masoara experienta, care evident e mult mai importanta. Dar in momentul in care o persoana are o certificare, si daca cunosti ce anume include acea certificare, te poti baza ca respectivul are un anumit limbaj, gramatica, cunostinte, pe care te poti baza sa te intelegi cu el in dezvoltarea unui produs informatic.

Eu vad certificarile ca o dovada a nivelului de cunostinte. O firma are mai multa valoare in fata clientilor sai cand are oameni certificati, care daca mai au si experienta, inclusiv firma vechime si rezultate, atunci acestea nu fac decat sa o promoveze in sensul pozitiv.

Examenele de la MS cele de inceput sunt simple, poate chiar banale, dar cu cat aprofundezi cu atat realizezi ca nu-s chiar tocmai simple.

De ce ar crede o firma un programator ca are experienta, ca a citit 1, 10 carti despre o tehnologie, cand nu are nici o dovada in realitate. Te poti baza tot timpul doar pe vorbe? Ce garanteaza ce vezi intr-un CV? Am intalnit persoane care scriau in CV - "ASP.NET avansat" si care la cateva intrebari nu stia nici macar elemente de baza despre tehnologia ASP.NET.

Poti privi o certificare ca o garantie ca respectivul are un set de cunostinte de la care poti pleca sa dezvolti persoana ca programtor sau sa dezvolti un produs informatic. Similar unui contract, e dovada existentei lui. Nici o banca nu-ti da un credit daca nu-i aduci dovada ca lucrezi undeva, un act scris, stampilat..

Poate ar trebui de vazut care examene de la Microsoft masoara nivelul experientei cu o anumita tehnologie.

Ca dezvoltator software, ce crezi despre certificari?

Gabriel Enea spunea...

Revin, certificatele TS nu dovedesc calitatea programatorului in a scrie cod de calitate, o logica clara, un design bun, o arhitectura buna..

Dar certifica un nivel de cunostinte pe care le reprezinta.

Gabriel Enea spunea...

Legat de firme si certificate. Firma unde lucrez - Code40 - a platit examenele pentru angajati ca sa se certifice fara sa impuna clauze de genul: "stai un an in firma"..Daca e sa consideram altfel, examenele nici nu sunt scumpe.

Ele avantajeaza atat firmele sa devina Microsoft Member/Gold Partner, cat si angajatii in primul rand..

cornel spunea...

Nu sunt developer dar as putea vobi vis a vis de finalitate: de ce sa ma certific?
Examene in general se dau pentru a un etalon dupa care se face ghidarea performantei. Cu cat etalonul este mai omogen cu atat este mai bine. E ca atunci cand ai in echipa 2 developeri ff buni si 3 mai slabi, puterea echipei tale si viteza este data de ultimii.
Certificare MS este un astfel de instrument: care este de fapt avantajul pe care eu il vad major: reuneste metodologie comuna, cei ce invata sa treaca un astfel de examen in general se ghideaza dupa aceleasi materiale si clar ca adopta o metodologie comuna.
Nu de multe ori cand discuti cu cineva despre metodologie il intrebi: din ce carti ai citit? ce tutoriale ai studiat? tocmai pentru a gasi punctul comun si de a vorbi aceeasi limba.
Cred ca este un lucru bun sa te certifici pentru ca in felul asta ai un numitor comun si un puct de referinta. Cred ca certificarea de orice tip ar fi ea este ca abilitatea de lucru sau nu in achipa. Poti fi bun si ca freelancer dar apartenenta la o echipa te face si mai bun.
Certificarile la MS nu sunt scumpe, si clar ca nu vor fi scumpe pentru a atrage multi developeri, si asa cum spunea cineva gradul lor de dificultate este scazut tocmai pentru a inregimenta pe cati mai multi.
De asta se leaga si conditiile pentru ca o firma sa fie poata certifica ... hai sa fim seriosi pana la urma este o activitate pur comerciala, ca mai reusesc sa inregimenteze si 2-3 developeri asta este plus pentru ei.

Daniel spunea...

Lucrez de vreo 8 ani cu tehnologiile Microsoft si nu am simtit vreodata nevoia sa ma certific in vreun fel. Pe de alta parte am avut de-a face cu prea multi "certificati Microsoft" care pusi in fata unor proiecte concrete nu valorau prea multe parale.