joi, octombrie 04, 2007

Schimbare radicala in .NET Framework - 2

"Releasing the Source Code for the .NET Framework Libraries" - asa se numeste anuntul lui ScottGu referitor la marea schimbare.

Ce inseamna acest lucru? Incepand cu versiunea de .NET Framework 3.5 si Visual Studio 2008, vom putea face debug inclusiv in codul sursa al componentelor, claselor pe care le pune la dispozitie framework-ul de .NET. Mai mult, vom putea vedea comentariile programatorilor de la Microsoft, decizii de design in cadrul componentelor, adica vom putea invata de la altii. Ne-am putea gandi la .NET Reflector, dar cu acest tool nu putem face debug, nu putem vedea ce se intampla in timpul executiei unui formular ASP.NET pe server. Cred ca am putea intelege mai bine cum sunt construite componentele, cum functioneaza, si poate sa dezvoltam in jurul lor.

Oricum, e interesanta decizia celor de la Microsoft. Presimt ca intr-un viitor poate nu prea indepartat (5-8 ani) inclusiv codul sursa de la sistemul de operare Windows va fi disponibil programatorilor. Poate nu intr-o varianta Open Source, dar suficient cat sa inveti, sa intelegi cum e construit un sistem de operare.

Anunul il gasiti aici.

Niciun comentariu: