miercuri, septembrie 03, 2008

Am dezinstalat Google Chrome

Sunt unul dintre cei care au avut curiozitatea sa instaleze browserul Google Chrome. Arata simplu, merge bine, dar urmatoarele motive m-au determinat sa dezinstalez programul:

- aspectele legate de "privacy" (cel mai important) care nu ne asigura navigare pe Internet in siguranta fara sa divulgam comportamentul nostru, viata privata...[cel mai bine este sa cititi Termenii si Conditiile de utilizare], mai multe reactii puteti vedea aici:
This Post Not Made In Chrome; Google's EULA Sucks, Chrome Privacy Is Full of Dents si More on Chrome;

- mosteneste vulnerabilitatile browserului Safari (e bazat pe WebKit-ul celor de la Apple), vezi: Carpetbomb bug tarnishes Google Chrome;

- nu aduce mai nimic nou...daca comparam cu Firefox si IE 8 beta 2 (citeste blogul IE);

- ideea cu executia fiecarui Tab in procese separate nu reprezinta o noutate, ci e o solutie deja adoptata de IE 8 (Loosely-Coupled IE (LCIE) ).

Ceea ce aduce intr-adevar nou e masina virtuala pentru Javascript. Personal nu vad un avantaj vizibil pentru utilizatori in acest moment, nu-mi doresc sa ajung un Javascript guru si cred ca platforme ca Flash, Silverlight si Java FX reprezinta o directie pentru Web 3.0 .

Ciudat este faptul ca Google il promoveaza ca fiind primul browser pentru aplicatii web. Adica Firefox, IE, Opera, nu sunt bune, nu fac acelasi lucru? Aplicatiile mele pe ASP.NET sunt aplicatii web si ruleaza bine pe browserele existente. Deci? Reclama falsa!?

Personal folosesc Firefox si IE in proportie de 50% fiecare. Din motive de siguranta (nu ma intreba de ce) folosesc Internet Explorer pentru plati online.

Bookmark This

10 comentarii:

Anonim spunea...

"Din motive de siguranta (nu ma intreba de ce) folosesc Internet Explorer pentru plati online." ROFLMAO

Anonim spunea...

Cum zicea si "comentatorul" de mai sus... IE pentru plati online? :)

Gabriel Enea spunea...

Daca e sa intram in detalii, am dubii in a folosi un browser pentru plati in care am instalate diverse addon-uri care ar putea avea acces la input-ul pe diverse site-uri.

Am sentimentul ca folosind IE sunt mai in siguranta cand vine vorba de plati online, utilizarea Internet Banking-ului (IE-ul il pastrez mai curat, nu instalez diverse addon-uri). Atentie, nu spun ca Firefox nu ar fi sigur. Cum spuneam, folosesc Firefox cam 50% din timpul petrecut pe Internet si nu ma plang.

c15c8ra1n spunea...

Nu stiu altii cum sunt si nici ce-i cu eulele, dar mie imi place licenta BSD: http://code.google.com/chromium/terms.html

Pe asa licenta e fix imposibil sa te forteze cineva sa vezi ads sau sa existe backdoors majore de care sa nu stie nimeni.

Si, pentru un software beta lansat la o zi dupa ce a fost anuntat oficial, mie mi se pare destul de shiny.

Gabriel Enea spunea...

Mmm, ei lucreaza de multa vreme..nu au anuntat ieri, peste noapte l-au dezvoltat si apoi l-au lansat. Unii cica stiau de planurile lor de a scoate un browser..cat timp n-ai o problema sa stii ca browserul tau are un ID unic cu care se asociaza tot ceea ce faci pe net, atunci e ok.

Pe de alta parte, nu e un browser luat de la zero, foloseste la baza un OS :), diverse librarii, WebKit-ul deja folosit la Safari...in afara de masina virtuala Javascript, nu e nimic nou..doar reutilizare sub marca Google..si nu vad nimic deosebit care sa zica WAW, e mai mult decat un browser curent..

Gabriel Enea spunea...

Tot despre privacy:

Burned by Chrome http://www.theregister.co.uk/2008/09/03/google_chrome_eula_sucks/

Bogdan spunea...

- reactia oficiala cu privire la TOS-ul original (acum schimbat): http://www.mattcutts.com/blog/google-chrome-license-agreement/
- vulnerabilitatea respectiva poate fi exploatata doar daca lansezi executabilul download-at si ai JRE instalat. oricum in WebKit e patch-uita demult...
- ba ADUCE CA NOUTATE masina virtuala de Javascript
- te cred ca si IE8b2 are procese separate pentru fiecare tab, dar cam atat. task manager, crash manager pe tab-uri si plugin-uri nu cred ca are...

Probababil ca noile platforme (in starea lor incipienta) reprezinta o directie pentru Web 3.0, atunci cand vom putea vorbi de Web 3.0. Deocamdata aplicatiile web 2.0 cele mai folosite in ACEST moment se bazeaza pe Javascript. V8 rezolva o problema a prezentului.

Chrome are Gears integrat si are cel mai rapid motor JS. Aplicatiile web, adica acele pagini care sunt construite dinamic pe client si comunica cu server-ul prin AJAX se vor misca mult mai bine in Chrome decat in orice alt browser.

Gabriel Enea spunea...

Ma asteptam ca Google sa schimbe conditiile de utilizare.

E adevarat ca noutatea e runtime-ul JS (am spus acest lucru), ceea ce este un pas inainte pentru Web 2.0.

Legat de IE8, lucrurile se misca intr-o directie buna. Te contrazic putin, are Automatic Crash Recovery (http://blogs.msdn.com/ie/archive/2008/07/28/ie8-and-reliability.aspx), inclusiv suport pentru addon-uri incepand cu IE 7 (de ex. Developer Tools http://blogs.msdn.com/ie/archive/2008/09/03/developer-tools-in-internet-explorer-8-beta-2.aspx).

Concurenta nu strica! :)

Marius spunea...

nu aduce nimic nou??
FireFox si IE trambiteaza de mult timp functii gen "incognito"
si totusi la google le vad prima data.
Esti programator si zici ca nu vezi ce e asa grozav la un nou engine JavaScript, probabil nu ai vazut comparatii de viteza intre motoare de Javascript de la IE7 si celelalte care sunt de cateva ori mai rapide.
si evident : IE pt plati on line ?? WTF!?

Gabriel Enea spunea...

1. n-am ajuns pe nici un site care sa-mi spuna ca X merge greu fiindca nu am un runtime JS rapid. daca se dezvolta aplicatii raportate la performanta JS din Chrome, atunci cu siguranta Firefox si IE + altii vor veni si ei cu un update.

2. nu vad ce-i asa rau sa folosesc IE pentru plati online

3. imi place Firefox mai mult decat IE, nu promovez IE-ul..doar compar browserele

4. ai auzit de modul de navigare InPrivate in IE 8? cred ca e bine sa te informezi inainte de a te gandi ca Google e singurul..nici macar nu e primul ca sa fim drepti (http://blogs.msdn.com/ie/archive/2008/08/25/ie8-and-privacy.aspx)

5. sa nu crezi ca desconsider Chrome, dar nici sa-l laud nu mi se pare corect atata timp cat sunt si altii pe piata cu aceleasi optiuni..e drept ca Google a stiut sa promoveze Chrome ca si cum ar fi primul browser din lume...dar sa nu ne amagim..totul e marketing!