joi, aprilie 23, 2009

Pe net, pe scurt, despre ASP.NET MVC

Astazi e Sf. Gheorghe (La multi ani! sarbatoritilor :)), dar de maine ar trebui sa trec la treaba (desi de ieri tot incerc sa ma acomodez :) ).

Asadar, m-am gandit sa public un scurt post cu articole interesante citite pe Internet despre ASP.NET MVC:

  • Ar trebui sa inveti MVC, daca nu azi, macar incepe de maine. E mai greu la inceput, dar mai placut la final (http://tinyurl.com/d9727t);
  • jQuery Grid cu ASP.NET MVC, un articol bun publicat de Phil Haack (http://tinyurl.com/crskdh);
  • Te intrebi cum a luat nastere ASP.NET MVC? Un filmuletz de 10 min s-ar putea sa te lamureasca (http://tinyurl.com/d3vprb);
  • Asa cum ne-am obisnuit, RONUA organizeaza un code-camp la Sinaia (3-8 mai 2009), unde poti avea ocazia sa inveti ASP.NET MVC 1.0 (http://tinyurl.com/c7scgo);
  • Cum e recomandat sa utilizezi metoda HtmlHelper.RenderPartial, motive de performanta (http://bit.ly/JUJaV);
  • deja aud ceva zvonuri despre viitorul ASP.NET MVC ... dar asteptam sa se concretizeze.

Pe zi ce trece, simt ca ASP.NET MVC e o revolutie si ca intr-un final WebForms va fi optiunea de pe locul 2, adica exact invers, dar istoria isi va spune cuvantul. :)

Bookmark This

2 comentarii:

Andrei Rinea spunea...

ASP.NET Webforms, asa cum spun toti de la Microsoft, nu va disparea, si poate nici macar nu va ajunge optiunea numarul 2.

Sunt inca multi "programatori" de ASP.NET pe tiparul "drag-n-drop" asa ca MVC-ul i-ar pune sa gandeasca si sa munceasca nitel ceea ce ii va tine departe.

Sincer sunt sceptic. Nu ma intelege gresit, sunt mare fan ASP.NET MVC, am scris o unealta interna in firma pe ASP.NET MVC din ianuarie 2008 pe Preview (1) asa ca cred real in el.

Gabriel Enea spunea...

Nu zic ca va disparea, doar ca s-ar putea, in timp, ca modelul MVC sa ii ia locul. Pentru cei care deja au experienta pe WebForms, le va fi ceva mai greu sa migreze pe modelul MVC daca sunt programatori de tiparul drag&drop.

Dar daca consideram noii programatori pe ASP.NET, conceptele din modelul MVC sunt mult mai usor de asimilat (mai clare) decat cele din WebForms (Controls Tree, Page lifecycle, VIEWSTATE, postback-uri, etc).