marți, ianuarie 26, 2010

Despre Entity Framework 4.0

Din ciclul "O tehnologie pe zi".

Am dorit să cunosc în ce stadiu a evoluat framework-ul EF, dat fiind că prima versiune nu se compară cu alte framework-uri ORM (Object Relational Mapping) din punct de vedere al funcționalităților oferite (și aici mă refer în special la suportul pentru POCO, lazy loading, dar nu doar acestea).

De ce POCO? POCO (Plain Old CLR Object) ca și termen este derivat din lumea Java - POJO -  și presupune definiția unor obiecte simple/complexe, care nu depind direct de elemente de infrastructură, cum ar fi accesul la baze de date, apelarea unui serviciu web, etc. O astfel de abordare reduce complexitatea aplicației și permite mult mai ușor să avem TDD (Test Driven Development). De multe ori, POCO este un termen asociat cu Persistence Ignorance (PI) și denotă faptul că obiectele POCO nu depind direct de mecanismul de persistență în baza de date.

Rolul principal al OR/Mapper-ilor este să persiste obiectele din memoria RAM într-o zonă nevolatilă, în special în baze de date relaționale, bazat pe o schemă predefinită de mapare dintre obiecte și tabele, dintre proprietăți și coloane, etc.

În continuare listez materialele pe care le-am parcurs pentru a-mi forma o imagine despre funcționalitățile noi din EF 4.0:
Blog-urile echipelor Microsoft care dezvoltă Entity Framework:
Și nu în ultimul rând,  referințe directe din librăria MSDN: ADO.NET Entity Framework.

Mult spor!
Următorul post va fi despre Git!

Bookmark This

2 comentarii:

pascanua spunea...

Buna Gabi
Stii cumva cum po face ca o aplicatie EF v1 care foloseste sql 2008 sa o fac sa mearga pe 2000 ce setari trebuie sa fac ,cum ii specific providerul de 2000 in loc de 2008
Multumesc

Gabriel Enea spunea...

1. Incearca sa actualizezi in fisierul de configurare al aplicatiei detaliile "connectionString" catre serverul de baze de date SQL2k. Si vezi daca merge.

2. Aici http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb896309.aspx spune ca ar trebui sa fie suportat. Doar in VS2010 designer-ul EDMX nu mai suporta SQL Server 2000.

3. Nu am incercat EF cu SQL Server 2000, dar vad ca ar putea fi ceva probleme (vezi discutia de aici care se refera la operatorul APPLY http://forums.asp.net/p/1316099/2603794.aspx)

Daca ai reusit, te rog lasa un mesaj sa stim cum.

Multumesc.