luni, iulie 05, 2010

Noi unelte pentru programarea pe web de la Microsoft

Câteva noutăți din partea echipei ASP.NET (/Microsoft)...care ne vor face viaţa mai uşoară ca şi programatori de web.

* Internet Explorer 9 (Preview 3)
Vine cu un nou engine de randare care se bazează pe GPU, suport pentru HTML5. Recomand să vă jucaţi cu Developer Tools şi cu demo-urile de aici.

* IIS Express
IIS e prea complex, iar Casini dev server e prea light şi nu oferă un mediu comparabil cu cel din producţie (suport pentru SSL, URL Rewrite deşi mecanismul de rutare din ASP.NET MVC e suficient, ...);

* SQL Server Compact Edition
L-au actualizat să ruleze şi în cadrul unei aplicaţii web ASP.NET fără prea multe configurări cum e în cazul instalării lui SQL Server Express sau ceva superior. Fişierele bazelor de date sunt stocate pe disk alături de fişierele aplicaţiei web, ceea ce face posibil un deployment uşor. Nu ştiu de ce imi sună similar cu bazele de date Access utilizate pe vremea ASP-ului.

* Razor – a new view engine for ASP.NET
Personal sunt încântat de noua opţiune deoarece oscilam în ultima vreme în a folosi engine-ul NHaml. Ca şi programator de C#, se pare că voi combina cunoştinţele de HTML şi C# în a construi template-uri dinamice pentru aplicaţiile web ASP.NET MVC. Beneficiul acestor view engine-uri (Spark, NHml, Rozor) este că separă complet mecanismul de generare view-uri de mediul de execuţie (HTTP request). Acest lucru va permite editarea dinamică a view-urilor la execuţie...ma gandesc la ceva similar cum poţi să editezi template-urile în WordPress. Mai multe detalii găsiţi pe blogul lui ScottGu. Am uitat să adaug că în cadrul unui proiect ASP.NET MVC se pot folosi simultan mai multe view engine-uri.

Hai să vedem ce va urma! :)

Bookmark This

Un comentariu:

Anonim spunea...

pont până iese IIS Express: se poate folosi Apache 2.2 + mod_aspdotnet pentru rularea aplicatiilor Asp.Net. Nu e neaparat cea mai simplă opțiune, dar odată configurat merge OK (și nici nu are limitare la numărul de conexiuni).